Veel overeenkomsten, maar niet identiek
Vaak gooien we verkoudheid en griep op één hoop, maar ze zijn niet identiek. Verkoudheid komt vaak met bekende symptomen: loopneus of verstopte neus, keelpijn en meestal een nare hoest. Terwijl griep zich manifesteert met plotselinge koorts, vermoeidheid en spierpijn. Beide uitdagingen, maar met een andere aanpak.
Aan griep of verkoudheid ontsnappen lijkt soms onmogelijk. En vaak staan we al snel bij de drogist bij de hoestsiropen, koortsverlagende pillen en pijnstillers. Zelfs de huisarts kan weinig voor je betekenen. Want beiden worden veroorzaakt door virussen, niet door bacteriën. En antibiotica heeft geen effect op virussen. Jammer genoeg wordt toch nog vrij vaak antibiotica voorgeschreven, vaak ter preventie van mogelijke bijkomende bacteriële infecties. Het immuunsysteem wordt daardoor eigenlijk nog meer verzwakt en bacteriën worden resistent….. waardoor je weer vatbaarder bent voor het volgende virus dat over komt waaien… Vaak vergeten we dat ons lichaam een krachtige zelfgenezende machine is. In plaats van te grijpen naar medicijnen die alleen de symptomen behandelen, zou je kunnen kijken naar wat je zelf herstellend vermogen kan ondersteunen…. Wat denk je van voeding, vitamines/mineralen en voldoende rust…? Klinkt best logisch, toch?
Ontdek effectieve remedies en versterk je immuunsysteem
Er zijn een heel aantal natuurlijke manieren om griep en verkoudheid te voorkomen, te behandelen of het genezingsproces te ondersteunen. We beperken ons hier tot enkele beproefde stoffen, waarvan in onderzoek én in de praktijk is aangetoond dat ze werken.
Vitamine C
Vitamine C versnelt het genezingsproces van een infectie en voorkomt complicaties. Vitamine C heeft een antivirale werking tegen alle stammen van het griepvirus. Acute infecties: neem bij de eerste tekenen van een verkoudheid of griep elk uur 1 tot 3 gram vitamine C tot je darmen beginnen te rommelen. Verminder dan de dosis en de frequentie zodat je geen diarree krijgt. Herhaal de volgende dag, zolang het nodig is. Je zal elke dag minder vitamine C kunnen verdragen en daarmee ook minder nodig hebben.
Vitamine A
Vitamine A is een eerstelijnsverdediger tegen elk ongewenst organisme of ongewenste stof. Het houdt namelijk de slijmvliezen gezond. Een gebrek aan vitamine A verlaagt de weerstand, vooral in de slijmvliezen van de darmen en het ademhalingsstelsel. Vitamine A verhoogt de aanmaak van immunoglobuline A (IgA), een antistof tegen onder meer virussen en bacteriën. Neem bij de eerste tekenen van griep of weerstandsverzwakking 100.000 IE vitamine A palmitaat (wateroplosbare vorm) en nog eens 100.000 IE voor je naar bed gaat. De meeste mensen voelen zich de volgende morgen weer kiplekker. Je kan dit indien nodig herhalen tot maximum een week. Dit is niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen.
Zink
Zink regelt de activiteit van zowat alle immuuncellen. Het innemen van zink (ook wanneer er schijnbaar geen zinktekort is) voorkomt verkoudheid, vermindert het aantal verkoudheden, vermindert de ernst van verkoudheden, vermindert de noodzaak voor antibiotica (voor bijkomende infecties) en verkort de duur van een verkoudheid. Voor een volwassene met griep of een fikse verkoudheid geldt: Neem iedere 2 uur een zink supplement. Meestal bevatten deze gemiddeld 10 – 25 mg. Neem per dag maximaal 100 mg. Doe dit hooguit 5 dagen. Als de verkoudheid blijft aanhouden, is zinktekort niet het probleem.
Selenium
Selenium verbetert de activiteit van leukocyten (witte bloedcellen). Het heeft niet alleen een antivirale werking, maar uit onderzoek blijkt zelfs dat virussen kunnen muteren en virulent (schadelijker) worden bij met een gebrek aan selenium. Seleniumtekort verandert de structuur van het slijmvliesweefsel in de luchtwegen en vermindert de respons van het immuunsysteem op het griepvirus (Jaspers, 2007). Neem dagelijks 3 paranoten. ( ja ja…dat is écht voldoende! )
Vlierbessen – Sambucus Nigra
Vlierbessen zijn rijk aan vitamine A en C, etherische oliën, flavonoïden, tanninen, slijmstoffen en organische zuren. Deze stoffen versterken het immuunsysteem. Dagelijkse inname van een vlierbessenextract helpt kinderen, volwassenen en senioren beschermen tegen virussen die de luchtwegen aantasten. Een extract van de zwarte vlierbessen, zoals Sambucol, verhoogt de aanmaak van lichaamseigen ontstekingsremmende stoffen. Van vlierbessen kan ook siroop gemaakt worden. Vliersiroop verzacht hoest, koorts en irritatie van de slijmvliezen en lost slijmen op. De gangbare aanbevolen dosis van vlierbessenextract is 1 tot 4 maal per dag 10 ml.
Zo zie je maar dat je zelf gerust het een en ander kan inzetten om die griep of die verkoudheid te verkorten of de kop in te drukken…. Waarom zou je het niet doen?
Ben je iemand die elk virusje dat langskomt lijkt op te pikken? Ook al leef je nog zo gezond… Dan kan homeopathie een goede manier zijn om je vanuit de basis weer in een goede conditie te brengen.
Ook iriscopie zou je meer inzicht kunnen geven in je basisconditie en constitutie.
Maar probeer natuurlijk gerust eerst bovenstaande tips.
Heel veel succes!
Petra
0 Reacties