Home » Goed uit te voeren tips » Aromatherapie – Een Geurige Boost voor je Geheugen
geuren verbeteren het geheugen

Aromatherapie – Een Geurige Boost voor je Geheugen

door | 13 jan, 2024 | Goed uit te voeren tips

Aromatherapie’s Kracht voor een Sterker Geheugen

In de wereld van gezondheid en welzijn duiken regelmatig nieuwe ontdekkingen op. Een opmerkelijk en recentelijk bevestigd fenomeen is de impact van aromatherapie op het geheugen, vooral bij de oudere generatie. Een kleinschalig onderzoek onder gezonde zestigplussers heeft aangetoond dat het regelmatig inademen van aangename geuren een aanzienlijke verbetering van het geheugen kan opleveren.

Het onderzoek betrof twee groepen deelnemers, waarbij de ene helft dagelijks twee uur lang een specifieke geur inademde via een verdamper, terwijl de andere helft dezelfde geuren ontving, maar met slechts minimale sporen van de aroma’s. De gebruikte geuren waren roos, sinaasappel, eucalyptus, citroen, pepermunt, rozemarijn en lavendel, die elke nacht afwisselend werden toegepast.

Opmerkelijk genoeg vertoonden deelnemers die gedurende zes maanden de echte aroma’s inademden een meer dan dubbele verbetering van het geheugen (226%) in vergelijking met degenen die slechts sporen van de geuren ontvingen. Bovendien toonde functionele MRI aan dat het hersengebied dat betrokken is bij het geheugen, de fasciculus uncinatus, beter functioneerde bij de groep die de echte aroma’s inhaleerde.

De resultaten van dit onderzoek zijn uitzonderlijk te noemen, omdat zo’n sterke verbetering van het geheugen niet eerder was waargenomen in menselijk onderzoek. Hoewel eerder dierenonderzoek en studies bij mensen al aangaven dat aromatherapie het geheugen positief beïnvloedt en de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert, is deze recente bevinding écht veelbelovend.

 Wanneer je de reukzin prikkelt, worden hersengebieden weer actiever

Wat maakt aromatherapie zo krachtig? Het antwoord ligt in het olfactorisch systeem, ons reukzintuig. Dit zintuig heeft directe toegang tot de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het geheugen. Vergelijk het met een supersnelweg naar de hersenen, terwijl andere zintuigen zijwegen moeten nemen. Het ruiken van een bepaalde geur kan je onmiddellijk terugvoeren naar een moment in het verleden.

Het onderzoek benadrukt ook de relatie tussen de reukzin en de gezondheid van de hersenen. Als de reukzin wordt aangetast, vertonen de hersengebieden die betrokken zijn bij het geheugen achteruitgang. Aromatherapie blijkt een effectieve manier te zijn om deze gebieden te activeren en de achteruitgang tegen te gaan.
Zeker als je weet dat een verminderde reuk één van de eerste symptomen is van neurologische en psychiatrische aandoeningen, zoals alzheimer, parkinson, epilepsie, beroerte, angst, depressie, adhd en autisme….

Aromatherapie staat niet alleen bekend om zijn aangename geuren, maar wordt nu ook steeds meer erkend als een waardevol onderdeel van de behandeling bij verschillende aandoeningen. Aromatherapeuten hebben dit al langer onderkend. Het is natuurlijk prachtig dat er nu ook medisch onderzoek naar wordt gedaan…

Kortom, het inademen van aangename geuren heeft niet alleen een positieve invloed op ons humeur, maar kan ook een krachtige tool zijn om je geheugen te versterken en de gezondheid van je hersenen te ondersteunen. Ook al ben je nog geen 60..toch 😉  Een beter geheugen kan nooit kwaad!

Slapend je geheugen trainen…hoe mooi is dat! 

Zo kan je aromatherapie ‘s avonds of ‘s nachts kunt toepassen voor een betere slaap en geheugenversterking:

 1. Aromatische Diffuser:
  • Plaats een aromatische diffuser in je slaapkamer en voeg een paar druppels van een geurige etherische olie toe, zoals lavendel, roos of rozemarijn.
  • Zet de diffuser een uur voordat je naar bed gaat aan, zodat de geur zich kan verspreiden en een rustgevende sfeer creëert.
 2. Geurige Kussenspray:
  • Maak je eigen kussenspray door een mix van etherische oliën te verdunnen met water in een spuitfles.
  • Besproei je kussen lichtjes met de spray voordat je gaat slapen. Geuren zoals kamille, roos, lavendel, citroenbalsem of eucalyptus kunnen ontspanning bevorderen.
 3. Geurige Kompressen:
  • Dompel een doek of washandje in een kom met warm water waarin een paar druppels etherische olie zijn toegevoegd.
  • Plaats het geurige kompres op je voorhoofd of leg het naast je hoofdkussen om tijdens het slapen van de geur te genieten.
 4. Geurige Slaapspray:
  • Meng water met etherische oliën zoals lavendel en bergamot in een spuitfles.
  • Besproei je slaapkamer lichtjes voordat je gaat slapen voor een rustgevende atmosfeer.

   geuren verbeteren je geheugen etherische olie

   Geuren verbeteren je geheugen

Onthoud dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het gebruik van etherische oliën, vooral als je zwanger bent, allergieën hebt of specifieke gezondheidsproblemen. Het is raadzaam om eerst te testen op een klein deel van de huid en de instructies van de oliën zorgvuldig te volgen. Experimenteer met verschillende geuren en methoden om te ontdekken welke het beste werken voor jouw welzijn en geheugenverbetering.

Heel veel succes hiermee!
Petra

Waarom een blog / kennisbank?

Omdat het zo leuk is om kennis met anderen te delen:

Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op je gezondheid, dat ik ze niet altijd allemaal kan vertellen of uitleggen. Hoe graag ik dat ook zou willen. Vandaar deze ‘Kennisbank’ of ‘Blog’ of ‘Informatie-pagina’ of ‘Natuurlijke weetjes site’ of ‘Artikelen-pagina’… hoe je het ook wil noemen. Je vindt er vast iets wat jou interesseert en waar je wat aan hebt.
Petra

Gerelateerde artikelen

Groentenboer of de apotheek?

Groentenboer of de apotheek?

Ziekte ontstaat namelijk niet door een tekort aan medicatie, maar door een tekort aan voedingsstoffen.
Gelukkig beseffen steeds meer artsen dit ook en sturen patiënten door naar mensen die meer over weten.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin