Je darmen uit balans
Ziekte zetelt in je darmen.
Een onbalans in de darmen kan veel gevolgen hebben. Vrijwel alle chronische, (neuro)degeneratieve en auto-immuunziekten worden tegenwoordig ( ook door de reguliere wetenschap) in verband gebracht met darmgezondheid.
Een disbalans in de darmflora kan leiden tot kleine ontstekingen in de darm. Bij dysbiose kunnen schimmels en “verkeerde” bacteriën gemakkelijk de darmomgeving overnemen en “transformeren” in een ontstekingsbevorderende darmflora. Dit kan leiden tot beschadiging van de darmwand en kan je te maken krijgen met een lekkende darm
Ongewenste stoffen zoals milieutoxines, verkeerd afgebroken voedingsstoffen (zoals rottings-eiwitten), gifstoffen gevormd door schimmels of bacterien, kunnen dan in de bloedbaan terechtkomen. Je immuunsysteem reageert hierop met ontstekingen en immuunreacties die zich kunnen manifesteren in verschillende delen van je lichaam en hersenen. Daarom kunnen de klachten die gepaard gaan met een lekkende darm zeer divers zijn. Hooikoorts, allergieën en (voedings)intoleranties, allergische huidaandoeningen zijn slechts enkele van de veel voorkomende aandoeningen.
Een lekkende darm kan ook de lever overbelasten. Dit geeft dan weer klachten als constipatie, opgeblazen gevoel en zelfs een wisselende gemoedstoestand. Bovendien kan er door een leaky gut ook een leaky brain ontstaan. Hierdoor zullen stoffen die de bloed-breinbarriere niet horen te passeren, nu wél toegang vinden tot de hersenen. Dat geeft dan weer een grotere kans op allerlei ziekten en klachten van het brein en op het gebied van aansturing en zenuwen.
Zo zie je dat een onbalans in de darmen veel gevolgen kan hebben. Heel veel chronische, (neuro)degeneratieve en auto-immuunziekten worden nu gerelateerd aan de darmgezondheid.
Ten eerste is het goed om te weten dat in een gezonde darm met een gezond microbioom alle microben in symbiose leven. Deze microben zorgen samen voor aanmaak van goede stoffen en afbraak van stoffen waar je lichaam niets mee kan. Een evenwicht is nodig om deze taken goed te kunnen uitvoeren.
Er ontstaan pas problemen als de balans doorslaat naar te veel potentieel ziekteverwekkende micro-organismen, zoals schimmels, bacteriën of parasieten.
Enkele oorzaken van dysbiose zijn:
Te veel koolhydraten, te veel transvetten, te veel AGE’s, te veel bewerkte voedingsmiddelen, te weinig plantaardig voedsel, stress, bepaalde medicijnen, slechte mondgezondheid, voedingstekorten, laxeermiddelen, te weinig Te veel vezels, te veel zoetstoffen…. …
Hoe herken je een slechte darmflora?
Kijk eens goed naar je ontlasting. Is het dun, dik, licht, stinkend, obstipatie, plakkerig…?
Heb je veel last van opgeblazen gevoel, krampen, veel (stinkende) winden, maagpijn, maagzuur….
Dit zijn allemaal kenmerken dat je spijsvertering niet zo soepel loopt. Als een dergelijke klacht maar tijdelijk is, zorgt je lichaam dat het zich weer ‘reset’ en je microbioom zich weer goed herstelt. Dat is een goed teken! Maar als je hier lange tijd, en soms zelfs al járen last van hebt, dan heeft dat steeds meer gevolgen ook voor de rest van je lichamelijke gezondheid.
Wil je je spijsvertering weer goed op de rit krijgen, en je dus in zijn geheel weer beter voelen, je conditie weer terug krijgen? Zorg dan dat je werk maakt van het weer op orde brengen van je microbioom. Soms is dat eenvoudiger dan je denkt! Voeding is hier het grootste hulpmiddel bij.
Wil je hier meer over weten, neem gerust contact op.
Natuurlijk Gezond – Utrecht.nl
0 reacties