Te weinig vezels in je maaltijden?..dat gaat ten koste van je darm!
Een van de oorzaken van een lekkende darm is een gebrek aan vezels in de voeding. Wanneer “goede” darmbacteriën niet genoeg vezels binnenkrijgen, gaan ze op zoek naar andere voedselbronnen. De vervangers van vezels zijn glycoproteïnen in het darmslijmvlies. Wanneer bepaalde darmbacteriën geen vezels hebben, breken ze de slijmlaag af, waardoor het voor mogelijk ziekteverwekkende bacteriën gemakkelijker wordt om de onderliggende darmwand (epitheelcellen) te bereiken. Dit betekent dat mensen vatbaarder zijn voor bacteriële darminfecties, inflammatoire darmaandoeningen, prikkelbare darmsyndroom en darmkanker.
Het tegenovergestelde gebeurt wanneer darmbacteriën voldoende voedingsvezels binnenkrijgen. Ze breken de vezels af in kleinere stukjes en fermenteren het om bioactieve stoffen te maken, zoals vetzuren met een korte keten die de darmwand gezond houden of een lekkende darm helpen herstellen.
Een vezelarm dieet verhoogt het aantal bacteriën dat de slijmvlieslaag afbreekt en vermindert het aantal bacteriën dat de darmwand gezond houdt (Desai MS, 2016).
Dus wat let je nog om voldoende vezels te eten?!
Hoe je dat aanpakt?…
Zorg dat je in iedere maaltijd minstens een van onderstaande ingrediënten verwerkt.
Vezelrijke voeding |
|
Succes ermee!!
Petra
0 Reacties