Home » Goed om te weten » Botontkalking / osteoporose is te keren
osteoporose en botontkalking zelf behandelen

Botontkalking / osteoporose is te keren

door | 14 jun, 2023 | Goed om te weten, Goed uit te voeren tips, Ondersteunende voeding

Botten in conditie brengen en houden

       “Botontkalking / osteoporose is te keren”

Botweefsel is een bijzondere, levende stof die zich je leven lang blijft ontwikkelen. Het breekt zichzelf voortdurend af maar bouwt zichzelf ook weer op..
Bij vrouwen én mannen vermindert de botdichtheid vanaf een jaar of 35. Maar de botontkalking wordt versneld door het dalende progesteron- en oestrogeen peil. Dat zet in rond je 40ste levensjaar. 
Tijdens de overgang verliest een vrouw ongeveer 3-4% bot per jaar en na de overgang nog ongeveer 1% per jaar. De kans op botbreuken neemt hierdoor toe.

Omdat bot áltijd actief is, valt er ook altijd nog veel invloed op uit te oefenen. 

Calcium (kalk) zorgt voor de stevigheid in de botten. Door de daling van het oestrogeen- en progesteronniveau wordt het moeilijker voor je botten om het calcium op te nemen. De opname ondersteunen is dus belangrijker dan inname. 
De volgende stoffen zijn van groot belang bij de botstofwisseling. 

  • vitamine D3 zodat calcium goed vanuit de darm opgenomen kan worden.
  • vitamine K2 belangrijk bij de vorming van botweefsel
  • magnesium  bevordert de opname van calcium in de botten. 

Voor goede opname zijn natuurlijk goede voedingsstoffen nodig. Maar vergeet vooral niet dat ook je spijsvertering hierbij van groot belang is. Zorg ervoor dat je darmen in goede conditie zijn!
Daarbij produceren gezonde darmen zelf ook K2.

En als laatste, en eigenlijk wel een van de eenvoudigste manier om je botten te onderhouden is door lichaamsbeweging.
-Voor stevige botten is beweging waarbij je benen en voeten je lichaamsgewicht dragen, het beste. Touwtje springen, hardlopen en wandelen hebben meer effect dan fietsen en zwemmen. Het verbetert de structuur van de botten aanzienlijk. Zet je botten onder druk. Neem vaker de trap, en stampvoet als je even stoom af moet blazen. Laat ze werken!
Succes weer met deze nieuwe kennis 🙂 

Petra

Waarom een blog / kennisbank?

Omdat het zo leuk is om kennis met anderen te delen:

Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op je gezondheid, dat ik ze niet altijd allemaal kan vertellen of uitleggen. Hoe graag ik dat ook zou willen. Vandaar deze ‘Kennisbank’ of ‘Blog’ of ‘Informatie-pagina’ of ‘Natuurlijke weetjes site’ of ‘Artikelen-pagina’… hoe je het ook wil noemen. Je vindt er vast iets wat jou interesseert en waar je wat aan hebt.
Petra

Gerelateerde artikelen

Darmklachten geven reactie in je hele lijf

Darmklachten geven reactie in je hele lijf

Een onbalans in de darmen kan veel gevolgen hebben. Niet alleen je spijsvertering kan klachten geven, maar je hele lichaam reageert op je darmconditie en je microbioom. Wist je dat klachten als allergieën, intoleranties, ontstekingen en zelfs hersengerelateerde problemen in de darm beginnen…?

lees verder
Stress en darmklachten

Stress en darmklachten

Stress en darmklachten gaan heel vaak samen. Bekend is dat je het van acute stress ‘in je broek kan doen’. Maar ook een ‘klein beetje’ stress heeft...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin