Home » Goed uit te voeren tips » Wat een etiket je wél en niet vertelt…
etiketten lezen meer informatie

Wat een etiket je wél en niet vertelt…

door | 12 jun, 2023 | Goed om te weten, Goed uit te voeren tips, Ondersteunende voeding

Hoe je een etiket leest… huh.. gewoon met je ogen toch?!

Een etiket kan je meer vertellen dan je zou verwachten.
Etiketten leren lezen is heel nuttig. Door etiketten te lezen weet je namelijk wat er precies in het product zit en wat jij in je mond gaat stoppen.

Er staat veel informatie op de achterkant van een product. Maar waar moet je op letten? Wat betekent elk onderdeel? En hoe begrijp je alles?

Hier zijn wat tips om een etiket te lezen en te begrijpen wat het echt betekent:

 

De ingrediëntenlijst: Deze staat altijd in aflopende volgorde van gewicht. Als een ingrediënt bovenaan staat, is dat het ingrediënt dat het grootste deel van het product uitmaakt. Dus als je “water” ziet als eerste ingrediënt, betekent dit dat er meer water dan wat dan ook wordt gebruikt om het te maken. Als er meer water dan honing in je shampoo zit, waarom is je haar dan niet nat als je uit de douche komt? Omdat ons lichaam water gemakkelijker absorbeert dan andere stoffen, dus hoewel water meer dan de helft van je lichaamsgewicht uitmaakt, voegt het helemaal geen gewicht toe!
Het voedingsinformatiepaneel: Dit vertelt je hoeveel vet, verzadigd vet en cholesterol er in elke portie eten of drinken zit. Het vertelt je ook hoeveel calorieën er in elke portie zitten – maar onthoud dat het aantal calorieën varieert afhankelijk van hoeveel je wel of niet beweegt elke dag!
En kijk niet alleen naar de suikers maar ook naar de andere inhoud stoffen. Want staan er dingen op die je niet kan uitspreken? Staan er echt veel ingrediënten op die niet logisch bij het product horen? Dan moet je toch echt even achter je oren krabben. Meestal gaat het dan om hulpstoffen die bedoelt zijn om  het er beter uit te laten zien, langer houdbaar te maken of meer volume te geven. Stoffen die je helemaal niet nodig hebt en stoffen die er van nature meestal niet in horen. En deze ‘onnatuurlijke’ stoffen zijn dan ook weer lastiger te verteren. Dit zet je spijsvertering onder grotere druk dan nodig is. Bij de een geeft dat geen klachten, maar bij de ander kan een buik zomaar ‘onverklaarbaar’ opzwellen na het eten. Of rare krampen veroorzaken… of vermoeidheid geven… noem maar op.
Je lichaam is een stukje natuur, dus stop er alsjeblieft ook zoveel mogelijk natuurlijke stoffen in.
Succes met deze kennis!
Met groet
Petra

Waarom een blog / kennisbank?

Omdat het zo leuk is om kennis met anderen te delen:

Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op je gezondheid, dat ik ze niet altijd allemaal kan vertellen of uitleggen. Hoe graag ik dat ook zou willen. Vandaar deze ‘Kennisbank’ of ‘Blog’ of ‘Informatie-pagina’ of ‘Natuurlijke weetjes site’ of ‘Artikelen-pagina’… hoe je het ook wil noemen. Je vindt er vast iets wat jou interesseert en waar je wat aan hebt.
Petra

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin