Home » Goed uit te voeren tips » Goede vetten essentieel voor je brein!
Hoofdpijn en migraine behandelen met homeopathie

Goede vetten essentieel voor je brein!

door | 25 mrt, 2023 | Goed uit te voeren tips

Goede vetten zijn essentieel voor je brein

Onze hersencellen bestaan maar liefst voor 60% uit vet. Hiermee is het soort vet dat we eten, vrijwel direct van invloed op de structuur van deze cellen.
De communicatie tussen de verschillende hersendelen gaat via neurotansmitters. Deze worden door de hersencellen aangemaakt en afgevuurd. Dit gaat met name via de onderlinge verbinding, de dendrieten en synapsen.
Deze verbindingen, neurotransmitters en celwand zijn samen van het aller grootste belang voor alle functies van onze hersenen: intelligentie, leervermogen en geheugen, aandacht, concentratie en stemming. En dat wordt dus voor een belangrijk deel bepaald door vetten!
Een verkeerde verhouding tussen de vetten leidt tot slecht functionerende hersenen en zelfs dood van de hersencellen.

Wat als we te veel verkeerde vetten eten? Dan gaan de buitenwanden van de cellen gaan verharden en de dendrieten kunnen zich niet goed ontwikkelen. De productie en afgifte van neurotransmitters raakt verstoord. Dit alles bij elkaar kan dus leiden tot een slechte communicatie tussen de cellen en dus tot een verminderde activiteit van de hersenen.

Met name de verzadigde vetten (die in veel bewerkte producten zitten) zijn de boosdoeners: zij remmen de ontwikkeling van de hersencellen en veranderen de structuur. Hierdoor wordt onder andere het gebruik van glucose door de cellen verstoord. En dat terwijl glucose hun belangrijkste brandstof. Cognitieve schade en geheugenproblemen zijn het gevolg.
Door een verkeerde verhouding van vetten te eten kan ook het cholesterol verhogen en het totale vetniveau in het bloed. Onze aderen worden daardoor minder soepel en slippen makkelijker dicht. Met als gevolg: een verhoogde bloeddruk waardoor hersencellen schade kunnen oplopen.
Vooral Omega 3 vetten (EPA en DHA) zorgen voor goede communicatie tussen de hersencellen en groei van de hersencellen. Dankzij Omega 3 vetten worden de celmembranen flexibel en goed doorlaatbaar en verloopt de onderlinge communicatie vlot.
Is de aanmaak van neurotransmitters uit vet verstoord, dan heeft dat effect op lichamelijke en psychische gezondheid. Motivatie, verwardheid, overactiviteit of juist depressieve of angstige gevoelens, kunnen daardoor naar boven komen.
Uiteraard spelen ook andere factoren hier een rol bij. Denk aan stress, omgeving, maar zéker ook de conditie van je lichaam, en dan met name die van je spijsvertering. De opname van de goede vetten moet wel goed gebeuren om goed ingezet te kunnen worden.
Dus waar te beginnen?
Doe het stap voor stap.

Stap 1: Zorg voor goede brandstof: goede Omega 3 vetten. Denk aan vette vis, walnoten, lijnzaadolie (koud) en neem er gerust een hoog gedoseerde visolie of algenolie supplement bij! Dat mag gerust 450 mg per dag zijn.
Stap 2: Zorg dat je spijsvertering goed werkt. Neem daarvoor ruim vezels. Deze zitten vooral in groenten en goede granen als haver. En bedenk dat er nog veel meer stoffen inzitten die een heilzaam effect hebben op je spijsvertering. Probeer eens 2 weken minstens 2 stuks fruit en 300 gram groenten per dag te eten en voel het verschil!
Stap 3: Zorg dat je beweegt. Je hoeft je niet in het zweet te werken. Maar loop eens goed door, loop een rondje na het eten. Doe s morgens eens flink wat rek en strek oefeningen. Neem de fiets en snuif de buitenlucht op. Dit zorgt én voor extra zuurstof in je hele lijf, en dus ook je hersenen. Én je spijsvertering leeft er ook van op.
Een goede ‘brandstof’ is dus essentieel voor je.
probeer het eens 2 weken uit. …meer mag natuuuuurlijk ook.
Zet m op!

Met grote groet
Petra

Waarom een blog / kennisbank?

Omdat het zo leuk is om kennis met anderen te delen:

Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op je gezondheid, dat ik ze niet altijd allemaal kan vertellen of uitleggen. Hoe graag ik dat ook zou willen. Vandaar deze ‘Kennisbank’ of ‘Blog’ of ‘Informatie-pagina’ of ‘Natuurlijke weetjes site’ of ‘Artikelen-pagina’… hoe je het ook wil noemen. Je vindt er vast iets wat jou interesseert en waar je wat aan hebt.
Petra

Gerelateerde artikelen

Stress en darmklachten

Stress en darmklachten

Stress en darmklachten gaan heel vaak samen. Bekend is dat je het van acute stress ‘in je broek kan doen’. Maar ook een ‘klein beetje’ stress heeft...

lees verder
‘Onschuldige’ en kleine klachten kosten je energie…

‘Onschuldige’ en kleine klachten kosten je energie…

“Ik heb ‘s avonds weinig energie meer over hoor! Mijn hoofd lijkt wel steeds sneller vol te raken. Mijn lichaam voelt steeds vaker minder fit..”….
Buiten de praktijk om, krijg ik regelmatig vragen of ik niet toevallig iets weet voor allerlei ‘kleinere’ klachten waar mensen last van hebben. …

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin