► Kanker:

Complementair betekent AANVULLEND. En dat is het ook. Het is een aanvulling op de reguliere behandeling tegen kanker.

Door het lichaam in zo'n optimaal mogelijke conditie te houden, is het mogelijk om fysieke en emotionele symptomen te bestrijden die het gevolg zijn van kanker en kankerbehandeling.
Een kankertherapie ondergaan betekent een flinke aanslag op je lichaam. Er zijn meestal heel veel onplezierige bijwerkingen, die jaren later nog merkbaar zijn of zelfs een leven lang kunnen duren.

Na ontdekking van de kanker wordt meestal alleen een behandeling ingezet op de tumor zelf. Vaak wordt deze verwijderd waarna nog een vervolgtraject van chemo en/of bestraling volgt. De rest van het lichaam zal zich hiernaar moeten voegen.
Maar ook dit deel van het lichaam doet mee in de behandeling. Het 'gezonde deel' van het lichaam zal nooit beter uit een kankerbehandeling komen dat het erin is gegaan.

Daarom is het van belang om de zorg daarvoor op je te nemen. Een zo gezond mogelijk lichaam dat goed functioneert, zal ook snel herstellen en zijn vertrouwde en natuurlijke welzijn weer kunnen innemen.

Een fit lichaam is ook weer goed weerbaar tegen invloeden van buitenaf en binnenuit. Een verzwakt gestel, is niet alleen vatbaarder, maar zal je ook op geestelijk gebied meer belasten.

- Waarom is aanvulling nodig?

Vaak hoor je : "Wie gezond eet heeft geen aanvullingen van vitamines en mineralen nodig?". En dat is zo, tenzij er sprake is van verminderde opname door een onderliggende ziekte of verminderde omzetting.

- Ziek zijn kost echt veel energie.

Zo is er standaard een afname van spierweefsel tijdens en na een chemotherapie. Dat is ook vaak duidelijk zichtbaar. Níet met het oog waar te nemen is het verhoogde verbruik van oa veel vitamines, mineralen maar ook zeker de grote behoefte aan verschillende aminozuren. Dit zijn eiwitten die nodig zijn om de (gezonde)cellen die zijn aangetast door de chemicaliën te helpen herstellen. Er is zoveel voor nodig, dat het lichaam uit zijn reserves gaat putten, en die zitten in spieren en botweefsel. Met als gevolg, spierafname en verlies van botdichtheid.
Daarbij zijn de darmen en maag vaak aangetast door de medicatie. Hierdoor wordt de opname van voedingstoffen veel lastiger.

Omdat de therapieën ook vaak zorgen voor een verminderde zin in eten (smaakverandering, minder 'trek'), is er vrijwel altijd een tekort aan goede voedingstoffen / inhoudstoffen om in goede conditie te blijven.

En als je iets niet prettig is,  is dat je lichaam slapper gaat voelen, gaat interen. Dat gaat je beperken in je bewegingen en kracht en daarmee je herstel.

"Er is vrijwel áltijd een tekort aan voedingstoffen tijdens een kuur"
 

Complementaire behandeling kan dus de kwaliteit van leven van (ex-)kankerpatienten verbeteren. Een combinatie van geavanceerde reguliere therapie én natuurlijke supplementen en gezonde voeding kan dan ook heel goed samengaan.

Je hoeft dus niet te kiezen tussen regulier of complementair.

Nationaal fonds tegen kanker:

In tegenstelling tot een operatie, chemo of bestraling geven voeding, beweging en welzijn de patiënt de mogelijkheid direct zelf actief bij te dragen aan het behandelplan. Zelf meehelpen om kanker te bestrijden, verlaagt het gevoel van machteloosheid en draagt bij aan een beter en langer leven.
(www.tegenkanker.nl)

Ik ondersteun jouw keuzes
-Uiteraard ben jij de gene die de keuzes maakt welk traject je kiest.
-Conventionele medicijnen, natuurlijke therapie of beiden.

Wilt u meer weten of bepaalde kruiden, voeding, voedingssupplementen, homeopathie u kunnen ondersteunen tijdens uw kankerbehandeling?

Stuur een mail naar voornp@gmail.com 
 

Petra Voorn