► Voeding
Voeding is van levensbelang.
Met voeding verzorg je je lichaam van binnenuit. Vaak is er niet veel voor nodig om een eetpatroon geschikter te maken voor je lichaam. Een paar kleine aanpassingen kunnen al veel verschil uitmaken. Ik zal je dus altijd vragen naar wat je zoals eet en rekening houden met je voorkeuren.
In samenspraak kunnen we je voedingspatroon wat aanpassen om het meer geschikt voor jou te maken zodat je er meer energie uit kunt halen en je fitter voelt.
Kan een gezond dieet anti-depressiva overbodig maken?
Er zijn zeker aanwijzingen dat ongezond eten de kans op depressieve klachten verhogen.
Een gezond dieet bestaat volgens de onderzoekers vooral uit groenten, fruit, bessen,volkorenbrood, gevogelte, vis en magere kaas. Natuurlijk zijn er nog veel meer gezonde producten. Maar de hoofdmoot bestond vooral uit dit rijtje voedingsmiddelen. Een paar specifieke voedingstoffen spelen een belangrijke rol in de geestesgesteldheid van de mens. Zo blijkt uit meerdere onderzoeken dat foliumzuur de kans op een depressie verkleint. Dit is een vitamine die gevormd wordt na het eten van bijvoorbeeld (groene)groenten, volkoren producten, vlees en zuivel. Foliumzuur is samen met vitamine B12 betrokken bij de aanmaak van serotonine, noradrenaline en dopamine. Dit zijn neurotransmitters(hormonale stoffen) die van grote invloed zijn op de stemming en zelfvertrouwen. Weer andere onderzoekers zagen een verhoogde depressie kans door inname van suiker. Vaak krijgen we via allerlei versnaperingen en dranken een behoorlijke hoeveelheid suiker op een dag binnen. Ook voedingsmiddelen die in sterke mate bewerkt zijn zouden de kans op depressieve klachten met maar liefst 41% verhogen. Dank dan bijvoorbeeld aan worst, croissants, gebakken aardappelen/friet, kant- en klaarmixen, etc etc.
Een groot probleem is nog dat mensen met een depressie de neiging hebben om maaltijden te nuttigen die onvoldoende voedzaam of ongezond zijn. Hiermee is de kans groot dat een depressie daardoor wordt onderhouden of zelfs negatief wordt beïnvloed. Natuurlijk is hulp vragen bij depressieve klachten altijd aan te raden. Al is het maar voor begeleiding in verbetering van voeding, voor ontspanning, bewegen etc.
Petra Voorn |
► Natuurgeneeskunde
Voeding ►
|