► Fytotherapie

Fytotherapie wordt gedefinieerd als ‘De wetenschap die zich bezig houdt met de toepassing van plantaardige geneesmiddelen bij de behandeling en genezing van de zieke mens”. Fytotherapie is een zachte therapievorm waarbij een gedegen  kruidenkennis van belang is.

Kruiden worden op allerlei manieren toegepast. De meeste gebruikte toepassingen zijn in de vorm van tincturen, thee, en voor uitwendig gebruik als olie, kompres, zalf of crème.

Als fytotherapeut probeer ik niet alleen de klacht te verhelpen, maar ook de complete gezondheid te herstellen.
Ik kijk vooral naar de verschillende organen en orgaansystemen die ons lichaam rijk is. Vrijwel iedereen heeft wel een wat zwakker systeem. Denk aan de personen die altijd verkouden zijn, mensen die vaak last hebben van bloedarmoede, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen etc.
Deze ‘zwakkere’systemen kunnen vaak een oppepper en ondersteuning gebruiken. Door middel van kruiden is het mogelijk om deze organen te versterken en mogelijk andere organen te activeren waardoor de wat zwakkeren wat meer ontzien worden. 

De kennis en de toepassingen van de verschillende kruiden komen voornamelijk uit overlevering.
In de loop van de tijd is steeds meer onderzoek gedaan naar de werkzaamheid en de inhoudstoffen van planten en kruiden. Moderne onderzoeken geven een schat aan informatie en laten zien dat de toepassingen van de geneeskracht van de plant actueler is dan ooit.